Jak si letos polepšili důchodci?

Přilepšení v důchodu
Přilepšení v důchodu

Budeme se budeme zabývat hlavně důchodci, protože ti si letos skutečně polepšili – polepšili si víc, než je obvyklé, což určitě ocení. Letos se totiž na důchodech přidávala částka, která se už na konečné výši důchodu projeví.

Kromě důchodu se však přidávalo i rodinám s jedním dítětem či s vícerčaty. Prvním lednovým dnem se zvýšilo nemocenské, od poloviny roku se zavede dlouhodobé ošetřovné a od 1. února začne platit takzvaná otcovská poporodní péče, což je týdenní otcovská dovolená, kterou mohou čerpat novopečení tatínkové během šestinedělí. Tato dávka se bude hradit z nemocenského pojištění.

Kromě toho se 41 kilometrů dálnic stalo nezpoplatněnými, cigarety opět zdražily a z hospod, barů či z benzinek byly odstraněny hrací automaty – hraní na automatech bude možné už skutečně jenom v hernách či v kasinech, a to za přísných podmínek (nebude se moct hrát anonymně, budete se muset prokázat občanským průkazem).

Nyní se však pojďme zabývat vyššími důchody.

Na kolik si letos důchodci přijdou?

Každým rokem se výše důchodu o něco zvedá. Většinou se však zvedá jenom o pár stovek korun, ale letos se důchody zvednou v průměru o pětistovku, což už je částka, která se na důchodech trochu projeví. Je to zhruba o 166 korun více oproti loňskému roku.

Byl stanoven i důchodový strop

Pokud patříte k těm lidem, kteří se báli toho, že se do důchodu snad nikdy nedostanou, protože se důchodový věk neustále navyšoval, nemusíte věšet hlavu. Byl totiž stanoven důchodový strop. Důchodový věk je každým rokem navyšován o pár měsíců, nyní se však zvyšování zastaví na čísle 65. Důchodový strop byl totiž stanoven právě na pětašedesát let – tohoto čísla při aktuálním navyšování dosáhneme tak v roce 2030.